Jaha, så var det här med manshat på tapeten igen. Lady Dahmer skriver om det här och här.

Och så här tänker jag:

Hat är beroende av att mottagare och sändare, och det är beroende av maktförhållandena mellan dessa. Det är inte samma sak att hata sin förtryckare som att hata den man förtrycker. Det är skillnad om jag som vit tjej säger att jag hatar män och om jag säger att jag hatar svarta. Det ena är adekvat utifrån att jag är tjej i ett patriarkat, och det andra är rasism utifrån att jag är vit i ett rasistiskt samhällssystem som premierar min vithet.

Jag kan för all del känna mig ledsen när svarta säger att de hatar vita, men mina känslor är oviktiga. Mina känslor kan inte stå i vägen för deras kamp, de kan inte behöva ta hänsyn till att jag blir sårad och om jag ska vara någon som helst antirasist så kan inte min antirasism vara villkorad av att personerna som kampen är till för ska sälja in den till mig på ett sätt som får mig att känna mig glad och mysig i magen. Jag måste ha en egen moralisk kompass och agera utifrån den – det är helt enkelt fel med rasism och därför måste jag vara med och bekämpa den, jävligt ofta genom att rannsaka mig själv och mitt beteende. Det är inte ett kul arbete, det kommer inte ge mig några jävla medaljer och ofta kommer jag att behöva se min egen vidriga rasistiska spegelbild i ögonen.

En feminism som bryr sig om mäns känslor, som tycker att det är viktigt att män attraheras till den och inte skräms bort är en tandlös kamp. Det är en verkningslös kamp, för män kan inte ge oss makten. Makt kan inte ges till någon annan. En makt som blir dig given kan tas ifrån dig när du inte längre är givaren till lags. En god allierad kan jämna ut spelplanen, kan göra sitt yttersta för att inte utgöra ett hinder för oss, men kan aldrig ge oss den faktiska makten. Den faktiska makten måste tas av egen kraft.

3 thoughts on “Om det här med manshat

  1. hej! jag tänkte bara nämna en grej jag hörde i något av de senaste ”glädjeflickorna”-avsnitten. ni pratade om att bo i stockholm vs. på landet och du (jag är ganska säker på att det var du?) sa at du var en ”fattiglapp” i ngt sammanhang. jag insåg för bara några månader sen att det är ett nedsättande ord mot samer som kom sig av att staten tvingade dem bort från sina områden, vilket i sin tur ledde till att de tvingades tigga för sin överlevnad. jag hade inte reflekterat över detta förrän nyligen och tänkte att du heller kanske inte hade funderat över det ordet. annars tack för en smart blogg med smarta åsikter!

    1. Oj, jag hade inte tänkt på att ”fattiglapp” syftade på samer. Men det är ju självklart när du säger det, jag vet ju att ”lapp” är ett nedsättande ord. Tack för upplysningen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *