hanna

Ett mantra som icke-tjocka ofta faller in i när man lyfter diskriminering mot tjocka och fatshaming är att MAN MÅSTE KUNNA PRATA OM ÖVERVIKT OCH HÄLSA.

Men MÅSTE vi verkligen det? MÅSTE verkligen tjocka människors kroppar vara diskussionsunderlag hela jävla tiden, och detta för människor som inte besitter någon annan expertis inom området än att de själva har en kropp?

För i helvete människor, lyft blicken och ta ett steg tillbaka. Se hela bilden, och se hela människan. Se allt det friska hos en människa och inte bara de fysiska förutsättningar som skulle kunna leda till sjukdomar, och se människan i samhället – ett samhälle som gör oss alla sjuka på ett eller annat sätt.

Istället för att bekymra er på individnivå, bekymra er på samhällsnivå!

Varför tillåter vi produktion av skitmat, och varför går vi med på att våra offentliga utrymmen smutsas ner med budskap som ämnar att tala om för oss att vi är värdelösa om vi inte lever upp till det omöjliga idealet?
Varför arbetar vi ihjäl oss, och varför tillåter vi människor att slits sönder av systemet?
Varför finns det aldrig tid till rekreation, till samvaro med andra, till meningsfullt liv?

Varför skapar vi inte samhälleliga förutsättningar för människor att vara friska och sunda, istället för att skuldbelägga enskilda individer?

Prata om det istället. Prata om hur vi tar hand om varandra bättre, istället för att bry era huvuden om hur just ni ska informera tjocka människor om att det innebär hälsorisker att vara tjock. Gör någonting konstruktivt för fan.

4 thoughts on “Icke-tjockas mantra

  1. Jag har varit fet. Riktigt fet men är numera normalviktig.
    Jag vill kunna prata om hur dåligt jag mådde som fet utan att bli anklagad för fatshaming. Jag tycker absolut att vi måste kunna prata om alla hälsofaror överlag men frågan om vikt är sjukt känslig.

  2. Jag har varit fet, riktigt jävla fet och är numera ”normalviktig” och jag vill FAN inte att min vikt, vare sig den tidigare eller den nuvarande eller den framtida ska vara någons samtalsämne. Jag vill inte att någon del av mitt utseende ska vara ämne för diskussion.

    Jag vill att det ska vara okej att vara ”fet”, eller allra helst att definierandet av kroppar ska sticka och brinna! Jag vill att myten om BMI och vad som är ”hälsosamt” ska krossas. Jag vill att folk ska ge fan i all kropps- och utseendemässigt och igen:

    NEJ, vi måste inte prata om övervikt och hälsa, för det är inget motsatsbegrepp och enbart min egen angelägenhet!

  3. Samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa – det är det fina målet för den svenska folkhälsopolitiken. Vi är i alla fall några folkhälsoplanerare i varje län som kämpar för att bidra till det målet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *